Türk Müziğinin 17. Yüzyılda yetiştirdiği büyük bestekâr Mustafa Itrî Efendi 3 Aralık 2012 tarihinde UNESCO Genel Direktörlüğünün Genel Konferans Genel Kurul Salonu olarak bilinen 1 Nolu salonda düzenlenen konserle anıldı. UNESCO, 25 Ekim-10 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen 36. Genel Konferansında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’nun önerisi doğrultusunda 2012 yılını ITRÎ ANMA YILI ilan etti.
Paris’te UNESCO Genel Direktörlüğü’nde Akis Ensemble Grubu tarafından verilen ve Itrî’nin 13 eserinin seslendirildiği konsere ve sonrasında verilen resepsiyona UNESCO Genel Direktör Yardımcısı Getachew Endiga ve Türkiye’nin Fransa Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nun yanı sıra bazı ülkelerin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcileri ve delegasyon personeli, UNESCO çalışanları, 3-7 Aralık 2012 tarihleri arasında toplanan Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi için Paris’te gelen 148 Taraf Devletin temsilcilerinin yanı sıra Fransa’da ve Paris’te yaşayan çok sayıda Türk ve Fransız vatandaşı katıldı.
Konsere katılanlara hitap eden Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Direktörü Dr. Burhan Köroğlu, Itrî’nin Türk kültür tarihi ve medeniyeti için önemini vurguladığı konuşmalarında Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilciliği, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırma Merkezi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Türk Hava Yolları ve Yunus Emre Enstitüsü’ne sempozyum ve konser programlarına yaptıkları katkılar için teşekkür etti.
Daha önce Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi’nin katkılarıyla Vatikan’da ve İstanbul’da da Itri konserleri verilmişti.